MEEN MOILEE (KERALSKÉ RYBÍ KARI) 🐟 🥥

😍Garcinie kambodžská – kokum😋

🤔Jak vařit s kokumem neboli garcinii kambodžskou? Kokum se využívá k okyselení pokrmů, má ostrou kyselou chuť s ovocným nádechem. Můžeme jej použít místo citronu, perfektně se hodí k rybám. Vynikající je především v kari v kombinaci s kokosovým mlékem 🥥 ! Určitě se vyplatí kokum alespoň jednou vyzkoušet, protože asijským pokrmům dodá více 🌶 autentičnosti. Rádi bychom se s vámi podělili o rodinný recept na 🐟 rybí kari s jihoindickým nádechem.✌🏻
Než přistoupíme k vlastní přípravě rybího kari, připravíme si extrakt z garcinie kambodžské.
Grcinii vložíme do menšího hrnce s vodou. Měla by být ve 💦 vodě ponořená (250 ml). Přivedeme k varu a vaříme 10 minut. Plody garcinie vyndáme z vody a necháme zchladit je i vodu, ve které se vařily. Vodu používáme k dochucení pokrmu.

Keralské rybí kari (Meen moilee) 🐟 🥥
Pro 2 osoby potřebujeme:
👉🏻indický kmín celý 5 gramů https://www.biogarden.cz/product/indicky-kmin-cely/
👉🏻hořčičné semínko 4 gramy https://www.biogarden.cz/product/horcicna-seminka-zluta/
👉🏻kurkuma mletá 7 gramů https://www.biogarden.cz/product/kurkuma-mleta/
👉🏻kousek zázvoru
👉🏻bílá cibule 1ks
👉🏻rajče 1 ks
👉🏻treska 250 gramů, ze sladkovodních ryb lze použít štiku, candáta nebo amura
👉🏻🥥kokosové mléko 220 ml
👉🏻sůl dle chuti
👉🏻garcinie kambodžská 2 ks https://www.biogarden.cz/product/garcinie-kambodzska/
hotový extrakt z garcinie kambodžské 20 ml
kokosový olej 15 gramů
👉🏻čerstvý koriandr 🌿

😍Postup:
V pánvi rozehřejeme kokosový olej. V rozehřátém oleji restujeme hořčičné semínko a indický kmín, přidáme 🌿zázvor nakrájený na plátky a restujeme 2 minuty. Když se koření rozvoní, vložíme do pánve cibuli, opékáme další dvě minuty a přidáme na plátky nakrájená 🍅 rajčata. Směs promícháme s kurkumou, osolíme dle chuti a zalijeme kokosovým mlékem. Zakápneme trochou vody cca 💦 100 ml. ✅Ryby nakrájíme na větší kousky a vaříme ve směsi 8-10 minut. Na závěr dochutíme vodou z garcinie (dle postupu výše), řádně vše promícháme a posypeme čerstvým koriandrem. Keralské rybí kari si nejlépe vychutnáte s rýží! 😋😍

TIP: Garcinie obsahuje velké množství přírodních antioxidantů, které nám pomohou s trávením, vyvařenou garcinii můžeme nakrájet na malé kousky a přidat k pokrmu. Zbytek vody, ve které se vařila, doporučujeme naředit, lehce osladit medem a vypít.